Er zijn nogal wat mogelijkheden om onze badkamers elektrisch te verwarmen. Allereerst moet het veilig zijn en het moet ons voorzien van het gewenste comfort. Daarnaast wil het oog ook wat. In badkamers hebben we te maken met vocht. Daarom zijn bij wetgeving NEN 1010, diverse ruimtes zoals de badkamer ingedeeld in zones. Om überhaupt in één van deze zones een elektrisch verwarmingsproduct te mogen plaatsen, moeten producten voorzien zijn van de juiste IP klasse.

IP is de afkorting voor Ingress Protection of International Protection Rating. De IP-waarde bestaat uit een cijfercode: het eerste getal staat voor de bescherming tegen stof en het tweede getal staat voor de bescherming tegen water en vocht.

In deze blog nemen we de volgende elektrische verwarmingsproducten specifiek onder de loep;

Voor de badkamer kunt u de volgende producten gebruiken:

De badkamer onderverdeeld in zones

Badkamers zijn onderverdeeld in zones, beginnend bij zone nul en oplopend naar zone drie. (zie afbeeldingen). Voor zone nul lijkt het logisch hier geen elektrische producten te plaatsen. Toch komen we bij zone nul bijvoorbeeld terug bij de Topfloor elektrische vloerverwarming. Zone 1 bevindt zich direct boven bad en douche. Hier mag u producten toepassen vanaf IP 65. Zone 2 bevindt zich naast bad of douche en is toegankelijk voor producten vanaf IP 44. Zone 3 kent geen specifieke eisen conform NEN 1010, maar ons advies is producten te plaatsen boven de 2,25 M (IP 44) of hoger. Met deze indicaties kunt u  op een juiste wijze keuzes maken.

Infrarood verwarming met het Strong infraroodpaneel aan het plafond of de wand

De Strong infrarood panelen hebben een IP44 beschermingsklasse. Met name het tweede cijfer is voor de badkamer plaatsing belangrijk. De vier houdt in dat het infraroodpaneel plensdicht is en dat hij daarmee geschikt is voor plaatsing aan het plafond of de wand. Vanaf een hoogte van 2,25 meter vanaf de grond wordt benoemd als Zone 2.

Masterwatt heeft naast de serie STRONG ook infraroodpanelen in andere series. De glas panelen uit de LUCENTO serie zijn ook voorzien van de IP 44 klasse. Beide panelen kunnen dus in Zone 2 geplaatst worden, dat betekent dat ze in de directe omgeving van het bad en de douche geplaatst mogen worden. Indien de infrarood panelen aan de wand worden gemonteerd is de toevoeging van onze handdoekbeugel een praktische oplossing.

SPLASH handdoekradiator

De SPLASH handdoekradiator is er één uit de serie CALOR. Echter in deze serie is de SPLASH wel een hele bijzondere. Hij is voorzien van IP 67 klasse, dat betekent dat hij gemonteerd mag worden in Zone 1. Bij plaatsing in Zone 1 adviseren wij om de 230 V de bekabeling van achter de radiator via een elektrapijpje in de muur naar Zone 3 brengen. Daar kunt u dan de inbouwdoos plaatsen met bijvoorbeeld een RF inbouw ontvanger. Onze RF thermostaten werken op batterijen, en kunnen dus gewoon op een gewenste plaats in de badkamer worden gemonteerd. Hiermee is de SPLASH uitermate geschikt voor kleine badkamers met beperkte ruimte.

DRY handdoekradiator

Ook de DRY handdoekradiator is er een uit de serie CALOR serie en is voorzien van de IP 44 klasse. De DRY radiator is anders dan de andere CALOR modellen. Deze radiator is niet gevuld met vloeistof, maar verwarmd de opgesloten lucht in de radiator elektrisch. Daardoor verwarmd de DRY een stuk sneller. In zeer goed geïsoleerde woningen is er in badkamers uitsluitend behoefte aan warmte indien er gebruik van gemaakt wordt. In dit geval is de snelheid van het opwarmen van de radiator essentieel. En dat is nu precies waar de DRY voor is ontworpen. Bij de DRY  is  de regelthermostaat in een hogere positie geplaatst. Hierdoor is hij goed bedienbaar. Met IP 44 mag de DRY in Zone 2 gemonteerd worden.

TOPFLOORMAT elektrische vloerverwarming

De TOPFLOOR elektrische vloerverwarming kan onder de gehele vloer van de badkamer gelegd worden. Echter is hier wel een uitzondering van toepassing. Onder de tegels van de inloopdouche mag de topfloor niet gelegd worden. De klokthermostaat van de TOPFLOOR heeft een IP 20 klasse en dient dus in Zone 3 geplaatst te worden.

Meer Masterwatt mogelijkheden in de badkamer

Naast de genoemde mogelijkheden, zijn er nog een legio aan voorbeelden denkbaar. Denk hierbij aan andere handdoekradiatoren uit de serie CALOR, zoals de WHITE, BLACK, CHROME en SELEKT. Ook deze zijn voorzien van de IP 44 klasse en dus geschikt voor in de badkamer. Naast de CALOR is ook onze DESIGN serie leverbaar in de IP 44 klasse met de BURCHIELLO WHITE en BLACK, de VENEZIA WHITE en BLACK en de GRECALE.

Wilt u meer informatie over de plaatsingsmogelijkheden van onze badkamer verwarming m.b.t. IP klasses en zones, kijk dan op onze website, download onze digitale catalogus of neem contact op met een van onze specialisten.

workspace contact offerte NTA8800