Elektrische verwarming in onze woonkamer en keuken

Het verwarmen van onze woonkamer en keuken kan zeer efficiënt gerealiseerd worden d.m.v. elektrische verwarming. Uiteraard geldt dat niet voor iedere woning. Oude woningen met een laag energielabel raden wij allereerst aan te gaan isoleren en daarmee de warmtelast terug te dringen. Moderne goed geïsoleerde woningen zijn met een juist plan en advies zeer geschikt voor toepassing van elektrische verwarming. Elektrische verwarming is er in vele variaties, centraal met een elektrische cv-ketel of d.m.v. elektrische vloerverwarming, lokaal d.m.v. elektrische radiatoren en/of convectoren of d.m.v. infra roodpanelen die in onze adviezen meestal als bijverwarming worden ingezet. We zetten voor u alle opties eens zorgvuldig op een rij.

De verschillende elektrische verwarming opties

Heeft u reeds centrale verwarming in uw woning, dan kan het één op één vervangen van de cv-ketel op aardgas d.m.v. een elektrische cv-ketel een optie zijn. Wanneer de elektrische cv-ketel de juiste optie is, kunt u hier lezen. Een andere optie zijn elektrische radiatoren. Radiatoren verwarmen lucht d.m.v. convectie en leveren stralingswarmte, de voor de mens meest behaaglijke warmte. Deze combinatie zorgt voor een gegarandeerd behaaglijk woonvertrek. Lees hier meer over de eigenschappen van radiatoren verwarming.

Convectoren lijken uiterlijk sterk op radiatoren maar verschillen flink in functionaliteit. Zoals de naam al zegt leveren ze convectiewarmte, hetgeen betekent dat ze uitsluitend lucht verwarmen en daarmee lucht laten circuleren. Convectoren zijn het meest geschikt voor kleine verblijfsruimten en minder voor grote, zoals ons woonvertrek.

De volgende optie kan zijn elektrische vloerverwarming. Deze adviseren wij het meest als lokale bijverwarming. Bijvoorbeeld wanneer er sprake kan zijn van een oncomfortabele koude vloer. Geïnstalleerd op een juist geïsoleerde vloer, is elektrische vloerverwarming veel sneller (en warmer) dan het watergevoerde alternatief. Bij continu gebruik van elektrische vloerverwarming kan het elektriciteitsverbruik aanmerkelijk zijn. Hier kunt u in detail lezen wat de voor en nadelen zijn van elektrische vloerverwarming.

Infra roodpanelen zijn de laatste in onze rij. Infraroodpanelen leveren 100% stralingswarmte. Ze verwarmen niet de lucht maar uitsluitende aangestraalde massa. Wij mensen zijn voor infrarood ook massa en dus zet het op onze huid energie om in warmte. Stralingswarmte wordt door ons als meest behaaglijke ervaren, denk maar eens aan het warme lente zonnetje. Uitsluitend bij extreem goed geïsoleerde woningen zouden wij Infrarood als hoofdverwarming kunnen adviseren maar veelal adviseren wij het als lokale bijverwarming.

De elektrische cv-ketel

De woonkamer (en rest van de woning) elektrisch verwarmen met een elektrische cv-ketel kan technisch uitstekend. Hoe beter de woning is geïsoleerd of hoe kleiner de woning is, hoe lager is het aardgas  gebruik. Ligt dit verbruik onder de 700 m³ aardgas per jaar, dan kan het kostentechnisch al interessanter zijn over te gaan op elektrische cv-ketel. Met het weghalen van de gasmeter worden tevens de hoge vastrechtkosten, leveringskosten en opslag duurzame energie geëlimineerd, waardoor elektrisch stoken kostentechnisch efficiënter is.

De elektrische cv-ketel CALIDA COMPACT is geschikt voor het verwarmen van vele Nederlandse woningen. Het instaptype is instelbaar in vermogen (4, 6 of 8 KW) en moduleert als iedere moderne cv-ketel op gas. Daarboven heeft het tweede model Calida Compact een instelbaar vermogen van 12, 16, 20 en 24 KW.

Beide typen hebben ook een combi variant, de CALIDA COMPACT DUO. In deze DUO is een interne voorraadboiler verwerkt met een inhoud van 130 liter (warm)water. Natuurlijk is het ook mogelijk centraal en lokaal te combineren. Bijvoorbeeld de begane grond centraal via de elektrische cv-ketel en de verblijfsruimten op de verdieping(en) met lokale elektrische radiatoren of convectoren.

Radiatoren

Het elektrisch verwarmen van de woonkamer en/of keuken met elektrische radiatoren is een uiterst comfortabele. Radiatoren bieden reeds decennia lang de mens thermisch comfort. Dat komt omdat ze de twee belangrijkste warmte overdracht soorten verenigen, straling en convectiewarmte. Bij Masterwatt hebben wij diverse type elektrische radiatoren. Deze zijn niet uitsluitend ontwikkeld voor ons comfort maar er tevens veel aandacht geschonken aan efficiëntie. Warmte opgewekt met elektriciteit kost nog altijd meer dan opgewekt met aardgas.

Daarom zijn de series MONDO, SUBLIME, MODERN en DESIGN  allen elektrische radiatoren met warmteopslag, waardoor ze zeer zuinig omgaan met energie. Bent u op zoek naar de zuinigste elektrische radiator dan is de STORAGE ONE accumulatie radiator de absolute nummer één. Achter de geribde voorplaat (waardoor de radiator een groter verwarmend oppervlak heeft) schuilt over de gehele lengte en hoogte een warmte absorberende keramische steen. Door een uur te verwarmen met de STORAGE ONE geeft hij na uitschakeling nog lange tijd de opgeslagen warmte af.

Welke plekken zijn het meest geschikt voor plaatsing van radiatoren

Traditioneel worden de meeste radiatoren geplaatst op de borstwering van voor- en achtergevel. Deze plek bood vele voordelen. De opstijgende warme lucht (convectie) van de radiator zorgde dat men niet veel last had van koude straling van de ramen. Daarnaast vermengde deze warme stijgende lucht zich eenvoudig met de binnenkomende verse maar ook koude lucht uit de raamroosters. Nog altijd zijn horizontaal geplaatste radiatoren op de borstwering een uitstekende keuze. In het assortiment van ieder type elektrische radiator zijn vele horizontale uitvoeringen beschikbaar met uiteenlopende vermogens.

Woningen uit bouwjaren van de laatste twee decennia hebben regelmatig in een van de gevels glas van vloer tot aan het plafond. Het is bij deze uitvoering dus niet mogelijk om een radiator op de borstwering te plaatsen. Er zal dan gekeken moeten worden naar een van de wanden naast de raampartijen. Om op deze wanden niet al te veel horizontale ruimte in beslag te nemen, is een verticale radiator een goede oplossing. Wanneer die ook nog dichtbij het raam geplaatst wordt, kan de stralingswarmte een deel van de koude straling van het raam opvangen. Want hoe goed het glas ook isoleert, het is altijd minder dan een gevel en er komt altijd kou vanaf in de winter. Bijkomend voordeel is, dat stralingswarmte over de verticale as voor ons meer effect heeft dan over de horizontale as. Wanneer men in deze situatie kiest voor een verticale elektrische radiator, dan zijn die er in iedere Masterwatt serie te verkrijgen. Tip: de verticale radiator uit de DESIGN serie is t.a.v. zijn uiterlijk een sieraad aan iedere wand.

Convectoren

Het toepassen van elektrische convectoren in woonkamer en keuken is niet ons eerste advies. Convectoren leveren uitsluitend convectie warmte (luchtverwarming). Aangezien woonkamers groot van inhoud zijn, is de keuze voor radiatoren een betere. Technisch kan het wel maar in comfort zijn ze minder dan onze radiatoren door het ontbreken van stralingswarmte.

Elektrische vloerverwarming

Vloerverwarming is momenteel in de moderne bouw om verschillende redenen bijzonder populair. Meestal zijn dat watervoerende systemen. Elektrische vloerverwarming kan een alternatief hiervoor zijn maar om reden van hogere verbruikskosten en het te installeren vermogen adviseren wij dit meestal niet. Wel kan het als bijverwarming ingezet worden op locaties in de woonkamer waar de koude vloer als thermisch onbehaaglijk wordt ervaren. De Masterwatt TOPFLOOR reageert snel en kan daardoor regelbaar ingezet worden, hetgeen bij watervoerende systemen onmogelijk is. Lees hier de toepasbaarheid van onze TOPFLOOR elektrische vloerverwarming.

Woonkamer verwarmen met Infrarood panelen

Elektrische infrarood panelen zijn een relatief nieuwe vorm van verwarmen in Nederland. De populariteit komt wellicht doordat de nieuwe trend in centrale verwarmingssystemen laag temperatuur verwarming is en daarmee is stralingswarmte uitgesloten. Vreemd omdat wij als mens stralingswarmte als meest behaaglijke ervaren. Toch is het verwarmen van een woonkamer met uitsluitend infrarood panelen in de meeste gevallen niet efficiënt en comfortabel. Dit komt omdat infrarode straling de lucht niet verwarmd maar uitsluitend objecten met massa, zoals o.a. de mens. Woningen met te veel verliezen zijn daardoor niet geschikt voor infrarood als totaal oplossing. Wij adviseren infrarood meestal als bijverwarming op plekken waar de mens huist tijdens inactieve perioden, zoals o.a. de zithoek. Infrarood panelen zijn zowel aan de wand als aan het plafond te monteren.

  • Infrarood paneel STRONG – hoogwaardig aluminium paneel
  • Infrarood paneel GLASS – hoogwaardig glas paneel

Nieuwbouw woning met infrarood verwarmen

Uitzondering zijn zeer hoogwaardig geïsoleerde nieuwbouw woningen met geteste kierdichtheid. Deze woningen hebben een zeer lage warmtelast en zouden volledig d.m.v. infrarood panelen verwarmd kunnen worden. Belangrijk is hierin wel of deze methode past binnen de nieuwe norm NTA 8800 (BENG). De Masterwatt adviseurs kunnen u hierbij van dienst zijn.

Elektrisch verwarmen als bijverwarming in de woonkamer

Bij een keuze hoeft het niet altijd te zijn, of gas of elektrisch. Vaak gaan ze prima samen en vullen elektrische mogelijkheden het centrale systeem op gas prima aan. Hier hoeft het ook niet altijd uit te maken of het om woningen uit recente bouwperiode gaat of om oudere woningen. Bijvoorbeeld wanneer vloerverwarming als hoofdverwarming wordt gebruikt. Soms wordt hierbij onvoldoende warmte ervaren door de lage vloertemperatuur of heeft het verhogen in de avond te laat effect door de trage regelbaarheid. In deze gevallen is het toevoegen van een elektrische radiator of een infrarood paneel een hele nuttige. Lokaal verwarmen op bijvoorbeeld plekken waar wij tijdens onze inactieve momenten verblijven is een zeer comfortabele en uiterst efficiënte toevoeging.

Zuinig elektrisch verwarmen door combinatie met zonnepanelen

Elektrisch verwarmen heeft nog een belangrijk voordeel t.o.v. verwarmen op aardgas. De gebruikte energie kan voor een belangrijk deel opgewekt worden door plaatsing van zonnepanelen. Hiermee kunnen de hogere energiekosten gereduceerd worden en zou u zelfs kunnen streven naar energieneutraliteit. Heeft u hiervoor mogelijkheden dan raden wij het plaatsen van zonnepanelen zeker aan.

 

workspace contact offerte NTA8800