Hybride heeft de toekomst! Dat mogen we aannemen wanneer de eerder genoemde alliantie wil gaan voor 100.000 hybridesystemen per jaar. In de eerdere blogs schreven we, dat hybride vaak nog te eenzijdig werd voorgesteld. Uitsluitend de combinatie met de oude of een nieuwe gasketel geeft slechts een deel van de mogelijkheden aan. We hebben zelfs gezien dat de combinatie met een elektrische cv-ketel zelfs interessanter kan zijn als de combinatie met een gas cv-ketel! Toch zijn er nog meer mogelijkheden: combinaties met decentrale elektrische verwarming zijn mínstens zo kansrijk! In deze derde blog gaan we in op laatstgenoemde mogelijkheden. Deze nog niet eerder genoemde optie past heel goed bij het huidige gebruik van verwarmingsinstallaties.
De combinatie die past bij woning en gebruik
We hebben gezien dat een hybride warmtepomp combinatie heel kansrijk is in bestaande woningen met een reeds redelijk-goed isolatieniveau. Woningen zo ongeveer vanaf bouwperiode jaren ’70/’80 komen hier, na het optimaliseren van de isolatie al snel in aanmerking. Grotere woningen zijn aanvankelijk minder geschikt maar woningen vanaf 70 m² tot pakweg 150 m² passen prima in de mogelijkheid van hybride installaties. Het grootste deel van de Nederlandse woningvoorraad valt hierin. Het gebruikspatroon van verwarming in deze woningen is overigens vaak meer lokaal dan centraal! In de praktijk gebruiken we ongeveer 30 tot 40% van het systeem: De woonkamer/keuken en hal (begane grond) worden vrijwel altijd min of meer continu verwarmd en soms op de verdieping nog de badkamer. De slaapkamers worden heel vaak echter niet, tot nauwelijks verwarmd. Dit gegeven zou meegenomen moeten worden bij het bepalen van de juiste hybride combinatie.
Omdenken kan beginnen
Wanneer we bovenstaande informatie meenemen in de selectie van het hybridesysteem, zou het benodigde vermogen van de warmtepomp kleiner kunnen zijn wanneer we hem uitsluitend benutten voor de verwarming op de begane grond. Bijvoorbeeld een hybride warmtepomp op ventilatielucht of ventilatielucht i.c.m. buitenlucht. Dit type warmtepompen is doorgaans ook nog eens een stuk goedkoper dan grotere vermogens op buitenlucht. De bestaande radiatoren op de begane grond kunnen blijven zitten, want deze warmtepompen kunnen hier prima mee uit de voeten, daarnaast kunnen sommige modellen zelfs geleverd worden met een laag vermogen elektrisch back-up element. Hierdoor zijn ze zonder aanvullende gasketel in staat de begane grond in alle seizoenen te verwarmen.
Wanneer de ruimtes op de begane grond wellicht wat groter zijn, kan eventueel een hybridesysteem met een elektrische ketel voor de begane grond worden gebruikt, waardoor er tóch voldoende vermogen beschikbaar is.
Decentrale verwarming
Nu we de beneden verdieping hebben voorzien, kunnen we kijken wat het beste is voor de vertrekken op de andere verdiepingen. Aangezien de slaapkamers slechts sporadisch verwarmd worden, is de warmtevraag hier dan ook zeer klein. Op de momenten dat we hier tóch willen verwarmen, willen we dit snel op temperatuur hebben, en willen we niet afhankelijk zijn van een centrale thermostaat in de woonkamer die hoger gezet moet worden om boven ook wat warmte te krijgen! Deze kleine warmtevraag kan bij uitstek worden ingevuld door decentrale elektrische verwarmingsoplossingen zoals elektrische radiatoren, convectoren of infraroodpanelen.
De kleine warmtevraag wordt dan met COP1 oplossingen ingevuld, terwijl we het comfort hebben van snelle, voelbare warmte, individueel regelbaar per ruimte!
Masterwatt heeft per verschillende soort ruimte/ toepassing meerdere mogelijkheden. Op onze website hebben wij de functie: “product per ruimte”, waarin per soort ruimte de mogelijkheden worden aangegeven.
U kunt deze functie vinden door de volgende link te volgen: https://www.masterwatt.com/elektrisch-verwarmen.
Met hybride “van gas los”
Op deze wijze invulling geven aan hybride betekent automatisch dat men bijna direct gas-loos is geworden. Hooguit dient men nog de nodige aandacht te schenken aan een elektrische voorziening om te koken.
Een groot voordeel van deze optie is dat een goedkoper type warmtepomp kan worden gebruikt (kleiner vermogen), terwijl het rendement van de warmtepomp zelf hoger wordt aangezien op de “moeilijke” momenten de elektrische verwarming kan worden ingeschakeld.
Bedenk goed dat de kosten van iedere warmtepomp na 12-15 jaar weer terugkomen. Dan hoogstwaarschijnlijk echter zonder subsidie én tegelijk met de aanschaf van een gas of misschien wel waterstof gestookte nieuwe cv-ketel. Met de hier boven uitgewerkte hybride combinatie komt na 12-15 jaar alleen de warmtepomp terug op de begroting. De elektrische radiatoren, convectoren of infrarood panelen hebben een veel langere levensduur en vergen eigenlijk totaal géén onderhoud! Daarnaast kan men direct de gasaansluiting laten verwijderen. Dit scheelt uiteraard naast de kosten van kubieke meters aardgas, ook de torenhoge energiebelasting, vastrecht, leveringskosten en opslag duurzame energie voor gas. Op de langere termijn is deze oplossing meer toekomstgericht, we zijn tenslotte van het aardgas af, én is het kostentechnisch interessanter. Uitsluitend kijken naar de allerbeste (klimaat) oplossing trekt onze meerderheid niet over de streep. Het moet óók financieel te behappen zijn!
Hybride kan zoveel meer zijn dan warmtepomp en cv-ketel
Wanneer u door onze blogs geïnspireerd bent en onze inzichten u creatief hebben aangezet tot nieuwe ideeën, dan houden wij ons aanbevolen samen eens van gedachte te wisselen. Stuur uw projectaanvraag naar onderstaand email adres, of maak een afspraak met één van onze accountmanagers! Samen komen we tot de juiste oplossing, passend bij uw projecten!
085-303 74 50