Om energie te besparen, installeren we vaak lage temperatuur verwarming. Dat zou niet alleen energie moeten besparen, maar ook comfortabeler moeten zijn. Alleen blijken in de praktijk beide voordelen niet altijd op te gaan. Dat kun je goed oplossen met infraroodverwarming.
Onderzoek naar lage temperatuur verwarming
In 2015 publiceerde Reinier IJmker in opdracht van DWA zijn onderzoek Thermisch discomfort bij vloerverwarming en goed geïsoleerde gevels. Hij schreef:
“In de aanleiding kwam al naar voren dat veel mensen die een woning hebben, die uitgerust is met vloerverwarming (ZLTV) en een goed geïsoleerde gevel, klachten hebben over het thermisch comfort in hun woning.
“Daarbij werd gesteld dat de thermostaat vaak hoger moest worden gezet, dan mensen gewend zijn om een thermisch comfortabel binnenklimaat te realiseren.
Bron: Thermisch discomfort bij vloerverwarming en goed geïsoleerde gevels
Het hoger zetten van je thermostaat om een comfortabele temperatuur te bereiken, is het tegenovergestelde van hoe voorstanders van lage temperatuur verwarming deze promoten.
De conclusie van het onderzoek loog er niet om. Woningen met een hoger temperatuur afgiftesysteem hadden volgens bewoners een hoger thermisch comfort en een lager energieverbruik.
Daar moeten we wel bij zeggen dat voor dit onderzoek de thermostaten van de huizen met lage temperatuur verwarming op een hoge stand werden gezet.
Belangen en gebrek aan kennis
De meeste leveranciers van warmtepompen hebben belang bij lage temperatuur verwarming. Daarnaast levert de bouwbranche woningen liever op met vloerverwarming dan met radiatoren. Radiatoren zijn vaak lastig omdat er borstweringen ontbreekt of doordat complete gevels van glas zijn gemaakt.
Naast deze technische en commerciële redenen, is er nog een ander onjuist argument voor het promoten van lage temperatuur verwarming. Het lijkt logisch dat water op minder hoge temperatuur verwarmen minder energie kost. Maar dat zegt niets over hoe je de temperatuur ervaart.
Waarom voelt je huis koud aan?
Hoe lager de temperatuur van je afgiftesysteem, hoe meer je verwarmt met convectie (luchtverwarming). Op die manier blijft bijna geen stralingswarmte over en dat zorgt ervoor dat je het koud hebt. Maar er zijn meer redenen waarom je huis niet comfortabel aanvoelt.
Continu dezelfde kamertemperatuur aanhouden is lang niet voor iedereen ideaal. Onze warmtebehoefte hangt namelijk voor een groot deel af van hoe actief we zijn. Vooral tijdens inactieve momenten hebben we vaak behoefte aan toegevoegde warmte. Stralingswarmte is de enige warmte die hier effectief in voorziet. En juist deze warmte wordt nu nog door de branche genegeerd.
Infraroodverwarming als oplossing
Elektrische infraroodpanelen verwarmen energiezuinig en geven je een aangenaam thermisch comfort. Zo komt de weggepoetste stralingswarmte weer in de belangstelling te staan.
Infraroodverwarming wordt steeds vaker als hoofdverwarming toegepast. Maar in de toekomst zullen we het ook steeds vaker als snelle, regelbare bijverwarming inzetten. Zo kunnen we de nadelen van lage temperatuur verwarming wegnemen.
Een infraroodpaneel boven je zithoek geeft je aangename stralingswarmte wanneer je inactief bent tijdens de avonduren. Infraroodverwarming is snel, regelbaar en je kunt het goed lokaal toepassen.
Daarnaast blijkt je tijdens de uren dat je actief bent best lager dan 20 of 21 graden kunt stoken. De lage temperatuur verwarming is dan een goede, zuinige basisverwarming voor bijvoorbeeld 19 graden. Zo kun je met infraroodpanelen je thermisch discomfort bij lage temperatuur verwarming oplossen.
Masterwatt heeft een uitgebreid assortiment infraroodpanelen die je voor iedere gewenste situatie kunt gebruiken. Kijk eens op onze website of neem contact op met een van onze specialisten.