De lessen uit deze tijd
We zitten in een zeldzaam verwarrende tijd. Covid-19 zet vrijwel de hele wereld stil. Een wereld die uit de hoogste versnelling met duizelingwekkende snelheid ineens tot stilstand kwam. Angst om het gevaar van dit agressieve virus en de daaruit voortkomende economische ellende, houden ons in haar greep. Toch zijn tijden van crisis per definitie ook periodes van herbezinning. Duurzame verwarming voor nieuwbouw projecten is daarom een mooi onderwerp om over na te denken.
Wat kan duurzaam leren van Corona?
Ook in ons vak zal deze periode heilzaam kunnen werken. Wellicht komen we tot de conclusie, dat woningen helemaal niet altijd ingevuld hoeven te worden met dure installaties. Niet alleen de investering maar ook de onderhoud en reparatiekosten rijzen de pan uit en na 15 jaar komt de hoge herinvestering opnieuw op ons bord. Onze zoektocht naar het reduceren van de laatste megajoule voor verwarmen loopt niet in gelijke tred in relatie de investeringskosten.
Het is opmerkelijk hoe anders onze houding ten opzichte van het maken van warm tapwater is! Waar we voor verwarming over het algemeen van mening zijn dat we de energievraag moeten beperken. Bij tapwater zien we een hele andere trend. Aan onze hoge standaarden voor de dagelijkse douchebeurt mag niet getornd worden. Douchekoppen van 30 cm geven grote hoeveelheden warm regen en aan reductie van douchetijd wil blijkbaar niemand denken. Ook moet het hele gezin achter elkaar kunnen douchen zonder dat de boiler leeg raakt. Om dit technisch mogelijk te maken, moeten er grotere boilers geplaatst worden, met het gevolg dat al dit water opgewarmd, én warm gehouden moet worden…. Vreemd dat regel 1 van de Trias Energetica (beperk de energievraag) niet lijkt te tellen voor deze discipline.
Wat is duurzame verwarming?
Duurzame verwarming voor nieuwbouw projecten is vaak niet comfortabel en is in veel gevallen laag temperatuur vloerverwarming. Deze invulling doet het zo goed in de rekenmethodiek en past zo fijn bij de wensen van warmtepompen! Maar de vraag die wij ons mogen of moeten stellen; voldoet deze invulling altijd aan de behoefte van de bewoners? De gemiddelde temperatuur van de met vloerverwarming verwarmde vloeren is soms niet meer dan 1 graad hoger dan de gevraagde luchttemperatuur. Kunnen we dit nog “verwarmen” noemen, of behoort dit tot de categorie van extra (vloer) isolatie? Ook is de regelbaarheid van warmte hiermee vrijwel uitgesloten.
Heb je het koud en wil je de verwarming hoger zetten, dan lig je waarschijnlijk al op bed als de verhoging gerealiseerd is. Vele bewoners hebben in de afgelopen periode dit fenomeen bestreden door niet meer op 20 graden maar op 23 a 24 graden te stoken (+25% energie), of hebben hiervoor een stapel fleece-kleden aangeschaft, die s ’avonds bij inactiviteit worden omgeslagen.
Het belang van een juist ontwerp voor een duurzame verwarming voor nieuwbouw projecten.
In dat geval schieten we echt te kort in het ontwerp! Het verhogen van de aanvoertemperatuur zou al een comfortabeler effect geven, aangezien de vloer dan ook weer warm aanvoelt. Op dat moment lopen we echter in veel gevallen wel tegen de “comfort zones” van de warmtepomp aan; de hogere aanvoertemperaturen zorgen er voor dat de COP van de warmtepomp sterk afneemt en het energieverbruiken omhoog gaat. Wanneer we deze twee scenario’s dan in een TCO-berekening (Total Cost of Ownership) zetten, komen we er vaak achter dat de hoge investeringen en servicekosten dan niet opwegen tegen het gebruik van een elektrische cv-ketel!
Deze tijd geeft ons de mogelijkheid om “verwarmen van mensen” weer eens onder de loep te nemen. Dan komen we waarschijnlijk tot de conclusie dat de definitie van verwarmen luidt: De mens wil regelbare warmte op die plek en op dat tijdstip zoals hij/zij het wenst. Hoe we dit bij Masterwatt invullen en met welke redenen kunt u lezen in het 2e deel van deze blog, dat wij over enkele dagen publiceren. Ondertussen heeft u de tijd om in stilte na te denken over ons prachtige vak dat verwarmen heet.