Verwarming van de kelder

Als er warmte gewenst is

Om een kelder te omschrijven en eensluidend daar een verwarmingsoptie voor te benoemen, is eigenlijk niet mogelijk. Als het om een kelder gaat die uitsluitend als opbergruimte benut kan worden, dan gaat het niet om verwarmen maar om de kelder op een aanvaardbare temperatuur te houden. Deze temperatuur is gemiddeld genomen vrij laag en soms is het vorstvrij houden voldoende. Gaat het bij de kelder om een kelder verdieping,  waar volop leefruimte dan wel hobbyruimte is, dan gaat om het verwarmen van de daar aanwezige verblijfsruimten. Belangrijk bij verwarmen van kelderruimten kan zijn, een goede vochtbalans. Kelders zijn over het algemeen vochtiger dan andere ruimten in een woning. Daarom adviseren wij naast de juiste manier van verwarmen ook eens goed te kijken naar ventilatie.

Welke warmte past het best bij een kelder

Bij een kelderruimte als opbergruimte, klein in vierkante meters, waar uitsluitend een bepaalde lagere temperatuur wenselijk is, kan men het beste een convector gebruiken. Deze warmt de kleine hoeveelheid lucht eenvoudig op naar de gewenste temperatuurwaarde of houdt hem in de gaten op vorstbeveiligingstand.

Kelderverdieping

Om een kelderverdieping te verwarmen, moeten we eerst kijken naar welke verblijfsruimten er in gecreëerd zijn. Relatief kleine ruimten in afmeting kunnen het beste met convectoren verwarmd worden. Is de ruimte groter in afmeting en wordt deze benut als slaapkamer, hobbyruimte of studeerkamer, dan kunnen er andere vormen van verwarming worden geïnstalleerd. Voor langdurige warmte zijn elektrische radiatoren hierin de beste keuze. Gaat het om relatief korte momenten van comfortabel gebruik dan kan een combinatie van een elektrische radiator voor de constante aan temperatuur ingezet worden, aangevuld met een infrarood paneel op de specifieke plek waar gestudeerd wordt of een hobby wordt uitgevoerd.

Diverse Masterwatt opties

De juiste elektrische convector kiezen voor de kelder hangt af van de afmeting en het warmteverlies. Is de ruimte klein van stuk en moet hij alleen vrij gehouden worden van vorst, dan kan worden volstaan met een FROSTFREE convector. De FORSTFREE is speciaal voor dit soort ruimten en functie ontwikkeld  De meest logische keuze voor de wat grotere verblijfsruimte zijn convectoren uit de categorie ROBUUST BASIC  of ROBUUST SMART ECO. De te kiezen convector m.b.t. het vermogen hangt af van de afmeting van de kelder of kelderruimte en het verlies aan warmte. De beide typen hebben een ingebouwde regeling waarmee voor ieder gebruik de juiste instelling is te verkrijgen. Daarnaast zijn ze voorzien van een vorstbeveiligingsstand.

Voor een kelderverdieping waar één of meerdere verblijfsruimten zijn gerealiseerd, zoals slaapkamer, hobbyruimte of studeerkamer en die groter zijn in afmeting, zijn elektrische radiatoren de beste keuze. Masterwatt heeft hierin een breed scala aan elektrische radiatoroplossingen, Je kunt een keuze maken uit de MONDO, SUBLIME, MODERN of DESIGN modellen. Naast kleine verschillen in functionaliteit wordt je keuze vooral bepaald door esthetische voorkeuren, simpel gezegd welke vindt je mooier. Maak wel een keuze voor een radiator met ruim voldoende vermogen, omdat deze verblijfsruimten meestal kort en tijdens momenten wordt gebruikt en tijdens die momenten snel en comfortabele moet kunnen worden aangewarmd.

Wil je op een specifieke plek in zo’n ruimte aangename warmte ervaren vanwege het uitoefenen van hobby of studiewerkzaamheden dan kan dat d.m.v. aanvulling met infrarood verwarming. Hiervoor zijn de Masterwatt STRONG infrarood panelen uitermate geschikt. Deze kunnen o.a. aan het plafond gemonteerd worden, waardoor ze de mens op een specifieke plek heerlijk verwarmen zonder de hele verblijfsruimte in temperatuur te verhogen. Dat is aangenaam en bespaart veel energie.

workspace contact offerte NTA8800