Verwarmen van de zolderverdieping

Een advies voor verwarmen van de zolderverdieping is geen eenduidig advies. We moeten eerst kijken naar de functie en het gebruik van de zolderverdieping. Wordt deze verdieping gebruikt als bergzolder en is er nauwelijks aanwezigheid, dan is er niet of nauwelijks behoefte aan verwarmen. Is de bergzolder een koude wat vochtige ruimte, dan kan het plaatsen van verwarming toch nuttig zijn om de ergste kou te neutraliseren en om het vochtniveau te reduceren. Is de zolder een echte slaapverdieping en zijn de koude invloeden door bijvoorbeeld matig tot slechte dakisolatie aanwezig, dan moeten we deze verblijfsruimte goed voorzien van verwarming. Wordt de zolderkamer benut voor studie of hobby-uren, dan kunnen we juiste type verwarming voor tijdelijk gebruik benutten. We zullen voor alle drie de beschreven situaties hieronder onze adviezen beschrijven.

Niet geïsoleerde bergzolder

Op een niet geïsoleerde bergzolder is warmte niet specifiek een item. Lage temperaturen in combinatie met een te hoog vochtniveau kan dat wel zijn. Het kan dan nuttig zijn de zolder toch van verwarming te voorzien. Ook adviseren wij goed te kijken naar luchtverversing door middel van ventilatie. Verwarmen en ventileren dragen bij aan een juiste vochtbalans. Om een bergzolder te verwarmen is het esthetische van minder belang. Ook is het niet noodzakelijk standaard kamertemperaturen te behalen. Een elektrische convector kan in deze situatie een uitstekend in de juiste behoefte voorzien. Door de juiste instelling op de ingebouwde thermostaat (bijvoorbeeld 10 graden of vorstbescherming) zorgt de elektrische convector voor de juiste verwarming. Masterwatts elektrische convectoren uit de serie ROBUUST SMART ECO zijn voor verwarming van deze ruimte zeer geschikt. In een aantal gevallen kan indien het gaat om het vorstvrij houden van de zolder ook worden volstaan met de Masterwatt FROSTFREE elektrische convector.

Matig geïsoleerde zolder met slaapkamers

Een matig (of slecht) geïsoleerde zolder die voorzien is van slaapvertrekken moet voldoen aan heel andere eisen. Allereerst is ons advies te kijken naar het aanbrengen van dakisolatie. Dakisolatie dringt de warmtebehoefte (en energiekosten) behoorlijk terug en daarmee vergroot u de behaaglijkheid van de zolder verdieping. In deze slaapkamers kunnen we niet zonder verwarming. Wel moeten we ons realiseren, dat warmte uitsluitend gewenst is op momenten van aanwezigheid. Is dit voor de nachtrust, dan kan worden volstaan met temperaturen tussen de 14 en 17 graden. Zijn er andere aanwezigheidsmomenten zoals studie en/of het uitoefenen van een hobby, dan kunnen hogere temperatuurwaarden of aangename stralingswarmte noodzakelijk zijn.

Is de slaapruimte relatief klein van oppervlak, dan kunnen we hier verwarmen met zowel elektrische convectoren als ook met elektrische radiatoren. Bij slaapkamers met grotere oppervlakten is het beter dit te doen met elektrische radiatoren. Voor studie of hobby uren zou een aanvulling met een infrarood paneel op de plek waar de werkzaamheden worden uitgevoerd een goede aanvulling zijn. Wil je gaan verwarmen met elektrische convectoren dan zijn de Masterwatt ROBUUST SMART ECO en de ELEGANCE uitstekende opties. Wil je toch liever een elektrische radiator toepassen dan zijn de Masterwatt MONDO, SUBLIME, MODERN uitstekende opties. Toevoeging van een elektrisch infrarood paneel op plekken waar gestudeerd wordt of een hobby wordt uitgeoefend, kan met de Masterwatt STRONG panelen. Dez opties zijn tevens te benutten voor goed tot zeer goed geïsoleerde zolderkamers.

Zolderkamer benut voor studie, hobby of thuiskantoor

Wordt de zolderkamer benut voor studie of hobby dan gaat het om verwarmen op specifieke uren en dagen. Ook kan deze zolderkamer benut worden als thuiskantoor. Voor de juiste optie voor deze ruimte verzoeken wij je te kijken op de specifieke pagina voor het verwarmen van het thuiskantoor. Het kan voor studie of hobby zonde zijn om de gehele ruimte te verwarmen, terwijl je maar op één specifieke plek je werkzaamheden uitvoert. Dat zou dan onnodig zijn en kost bovendien veel energie. In dit geval zou verwarmen met een infrarood paneel een veel betere optie zijn. Deze verwarmd alleen de werkplek d.m.v. stralingswarmte. Deze kan indien gewenst aangevuld worden met een klein infraroodpaneel die onder een bureau wordt gemonteerd. Ze zijn samen te benutten op uitsluitend de gewenste uren en verwarmen alleen jou en niet de gehele ruimte. Ook een combinatie van een infrarood paneel met een elektrische convector of radiator is een mogelijkheid. Met de convector of radiator houden we de kamer op de gewenste minimale temperatuurwaarde. Deze keuze kan zowel voor goed geïsoleerde als voor niet geïsoleerde kamers. Hier zal alleen het benodigde vermogen voor verschillen. Voor convectoren kan je kiezen uit de ROBUUST SMART ECO of de ELEGANCE. Voor radiatoren is de optie, een MONDO, SUBLIME, MODERN elektrische radiator. De keuze in infrarood kan zijn, de STRONG of GLASS panelen voor aan de wand of het plafond eventueel aangevuld met het MESA bureau paneeltje.

Heeft u een afwijkende situatie op de zolderverdieping, laat u dan adviseren door de Masterwatt specialist.

workspace contact offerte NTA8800