Elektrisch verwarmen van slaapkamers

De behoefte om slaapkamers te verwarmen is in de afgelopen decennia steeds verder teruggelopen. Enerzijds omdat we liever in een koele frisse slaapkamer van ons nachtrust genieten en anderzijds omdat onze woningen steeds beter zijn voorzien van isolatie. Verwarmen van onze slaapkamers komt dan nog voor tijdens specifieke momenten. Als het weer een keer echt winters is met flinke vorst, wanneer we met griep op bed meer behoefte aan warmte hebben of wanneer de kinderen op hun slaapkamer spelen of studeren. Het gebruik van de slaapkamer verwarming is dus op specifieke momenten en vooral lokaal.

De specifieke lokale vraag is zelden eenvoudig te realiseren met cv-systemen. Daarom is de invulling met individuele lokale elektrische verwarming een veel efficiëntere.

Toepassing en gebruik van verwarming op slaapkamers

Matig tot goed geïsoleerde woningen

Slaapkamers waar we uitsluitend verblijven tijdens onze uren slaap, hebben nauwelijks behoefte aan verwarmen. Dit geldt voor bewoners van woningen vanaf de jaren ’80 en voor hen die liever de slaapkamer koel en fris hebben. Zij zullen warmte zelden benutten maar valt de winter echt streng in dan moet toegevoegde warmte wel kunnen. Is de slaapkamer klein in afmeting, dan kan men dit uitvoeren met elektrische convectoren. Voor de grotere slaapkamers zijn elektrische radiatoren meer geschikt. Beide moeten zijn voorzien van eigen individuele aansturing, zodat op slaapkamer niveau de eigen warmte kan worden benut.

Kinder- of studeer slaapkamer

De slaapkamer van de kinderen zou wanneer er gespeeld wordt extra warmtebehoefte kunnen hebben. Dit is met lokale individuele elektrische convectoren of radiatoren uitstekend te realiseren. De gedachte van de ouders m.b.t. verwarmen is vaak groter dan de behoefte van de spelende kinderen. Zij zijn actief en hebben dan vaak aan 17 a 18 graden voldoende. Het benutten van radiatoren, zoals de MONDO met daarin verwerkt een bewegingssensor (en open raamsensor) is het advies wat we je graag meegeven. Ook kan bij de MONDO de omkastingstemperatuur worden ingesteld zodat kinderen hieraan de handen niet kunnen branden.

De slaapkamer van de oudere kinderen die met regelmaat huiswerk maken of studeren, heeft een heel andere behoefte. Ten tijden van leren en studeren is er behoefte aan warmte maar wanneer men gaat slapen is de koele frisse kamer weer gewenst. Naast de elektrische radiator of convector die als standaard verwarming aanwezig is, zou de hardwerkende tiener gebaat zijn bij lokale stralingswarmte verzorgd door een infrarood paneel. Deze methode van verwarmen is behaaglijk en verwarmd alleen de mens en niet of nauwelijks de lucht. Hierdoor blijft de slaapkamer relatief koel en hoeft er nauwelijks warmte via een open raam geloosd te worden.

Slecht geïsoleerde woning

Slaapkamers in woningen waar de isolatiewaarde laag of nauwelijks aanwezig is, zijn beter af met een andere aanpak. De gehele woning eerst voorzien van isolatie is altijd ons advies. Tot die tijd is het efficiënter de cv-radiator mee te laten lopen om de ergste kou te verdrijven.

Slaapkamer verwarming in nieuwbouw met vloerverwarming

Vele nieuwbouw woningen van de laatste jaren zijn voorzien van vloerverwarming die soms is doorgevoerd over alle verdiepingen. In de meeste gevallen hebben de bewoners de vloerverwarming op de slaapverdieping(en) uitgezet. Er is tenslotte niet of nauwelijks behoefte aan warmte. Maar is er wel behoefte aan snelle tijdelijke warmte dan komt men er achter dat de vloerverwarming hier niet aan kan voldoen. Ook voor deze situaties zijn de oplossingen als hierboven omschreven een hele goede. Afhankelijk van het gebruik kunnen ook hier elektrische radiatoren, convectoren of infrarood panelen een oplossing bieden.

Masterwatts elektrische verwarmingssystemen

Masterwatt heeft een breed scala radiatoren die geschikt zijn om individueel de slaapkamer te voorzien van aangename warmte. In deze serie heeft u de keuze uit de MONDO, de SUBLIME, de MODERN. Al deze elektrische radiatoren zijn radiatoren met warmteopslag en geven 50% stralingswarmte en 50% convectiewarmte. Daarnaast kan u ook kiezen voor de STORAGE ONE accumulatie radiatoren. Deze slaan de warmte op en geven na uitschakeling nog anderhalf uur warmte af. Ook bij het selecteren van het juiste infrarood paneel heeft u de keuze uit de STRONG serie. Dit zijn aluminium poedercoat  panelen. De serie GLASS zijn panelen in glas uitgevoerd. Deze kunnen aangevuld worden met onze MESA bureau infrarood panelen. Deze zijn met een laag vermogen een aangename manier om de mens op zijn werkplek te verwarmen. Hierbij gaat het dus om situatie en eigen smaak. Kies je voor verwarmen door middel van elektrische convectoren dan is de ELEGANCE PLUS een mogelijkheid.

workspace contact offerte NTA8800