Vakantiewoning

Klimaatconcept

Vakantiewoningen kunnen we op het gebeid van verwarmen, warm tapwater en ventilatie niet vergelijken met onze standaard woningen. Dit komt o.a. doordat ze niet altijd verhuurt of bewoond worden. In periodes dat de woning niet bezet is wordt de operatieve temperatuur op een lagere waarde gehouden. Dit uiteraard om redenen van besparing van energie. Komen nieuwe vakantievierders na een korte of langere periode van leegstand in hun vakantiewoning, dan zal de operatieve temperatuur weer op de standaard waarde van 20°C gezet worden. In vele gevallen zullen zij na enige tijd deze verhogen naar 21°, 22° of 23°C graden. De nieuwe bewoners ervaren door de eerdere periode van lagere operatieve temperatuur stralingskoude. Door het feit dat bouwkundige schil en al het interieur de lagere temperatuur heeft aangenomen, wordt de mens geconfronteerd met de nadelige effecten van infrarode straling. Kort omschreven, de mens verliest via infrarode straling zijn warmte aan de koudere elementen. Deze ervaring wordt vrijwel altijd gecompenseerd door het hoger instellen van de kamertemperatuur met enkele graden.

Verwarmen van recreatiewoningen zal mede om deze redenen het beste kunnen worden uitgevoerd met snel reagerende afgiftesystemen, die relatief hoge temperaturen kunnen genereren. Hiermee ervaart de bewoner de positieve effecten van infrarode warmteoverdracht. Traag reagerende vloerverwarming is dus voor deze soort woningen ongeschikt, vanwege traagheid en ontbreken van voldoende positieve infrarode warmteoverdracht. In recreatiewoningen waar men fluctuerende operatieve temperaturen benut zijn snel reagerende afgiftesystemen nodig die hoge afgifte temperaturen kunnen realiseren.

De elektrische radiatoren van Masterwatt voorzien in hoge mate van comfort door goede regelbaarheid en de juiste balans in convectie- en stralingswarmte. Door stralingswarmte voelt warmte behaaglijk en aangenaam en door convectiewarmte treden er geen temperatuur verschillen op in het vertrek.

Masterwatt adviseert in alle aspecten van het bouwproces en is bij voorkeur vanaf de ontwerpfase tot aan de uitvoeringsfase.

Zo ondersteunen wij u graag met belangrijke vraagstukken als;

 • Totale energiegebruik per jaar in kWh
 • Hoeveelheid energie per ruimte in kWh
 • Hoeveelheid energie voor warm tapwater in kWh
 • Invloed en uitkomsten in de NTA 8800

Maatwerk

Met onze doordachte klimaatconcepten willen wij u laten zien wat voor talloze mogelijkheden er zijn. Voor ieder gebouw geld een andere behoefte. Door samen naar onze concepten te kijken en deze door te rekenen in uw project volgen er nieuwe ideeën en nieuwe oplossingen. Wij staan altijd open voor een gesprek om samen met u tot een optimaal resultaat te komen.

Voor een goed klimaatoplossing hanteren wij de volgende uitgangspunten:

 • Gebruiker/bewoner centraal stellen
 • Laag onderhoud en beheer
 • Regelbaarheid
 • Bouwsnelheid
 • Lage investeringskosten versus totale bouwkosten
 • Uitvoerbaar binnen normering

Masterwatts klimaatoplossing vakantiewoning

Welke mogelijkheden zijn er dan om een vakantiewoning te verwarmen? Aardgas kan of mag niet meer en biedt naar de toekomst weinig perspectief. Warmtepompen zijn duur, hebben in gezamenlijkheid met lage temperatuur afgifte (vloerverwarming) een hoge mate van traagheid en genereren geen stralingswarmte. Elektrisch verwarmen centraal of individueel lokaal, bezit wel alle belangrijke aspecten. Natuurlijk is het rendement lager dan het rendement van warmtepompen. Maar die moeten een woning zoveel mogelijk op één temperatuur houden. Elektrische verwarming veert mee op de vraag en de noodzaak. En energie die je niet gebruikt is nog altijd de zuinigste. Daarnaast biedt elektrisch verwarmen vaak niet bekende voordelen. In vakantieparken waar de energie centraal afgenomen wordt, is er veelal sprake van grootverbruik. De zogenaamde grootverbruiker betaald in Nederland een zeer lage Kilowatt uur prijs. Mede hierdoor is elektrisch verwarmen een zeer aantrekkelijke optie.

Gehele woning – Lokaal d.m.v. elektrische accumulatieradiatoren van Masterwatt – Centraal d.m.v. elektrische cv-ketel en standaard radiatoren
Badkamer – Lokaal elektrisch d.m.v. handdoekradiator of infraroodpaneel

Facts:

 • Zeer lage energie-index mogelijk voor bestaande bouw
 • BENG voor nieuwbouw mogelijk
 • Lage investering in vergelijking tot andere manieren van elektrische verwarmen
 • Gebruiker is in charge;
 • Verbruik compenseren met PV- of zonnepanelen;
 • Vermogensbereik verwarming vanaf 500 watt;
 • Totale elektrische aansluiting voor energiegebruik: ca. 6.000 watt (excl. huishoudelijk)

Masterwatts lokaal elektrische mogelijkheden voor de overige verblijfsruimten

Elektrische accumulatie radiatoren;

Elektrische cv-ketel

Elektrische badkamer radiatoren;

 • Calor – Type – White, Black, Chrome, Splash, Dry en Select
workspace contact offerte NTA8800